Як розігнати відеокарту через MSI Afterburner.

MSI Afterburner є найбільш використовуваною утилітою для розгону дискретних відеокарт. Вона також служить для отримання докладних даних про устаткування комп'ютера і пропонує додаткові функції, такі як регулювання вентиляторів і тестування продуктивності.Цікавою особливість програми є можливість роботи з графічними картами NVIDIA і AMD будь-яких виробників.

Ця стаття розповість, як правильно розігнати відеокарту за допомогою MSI Afterburner. Перед розгоном варто визначитися чи можна розігнати встановлену відеокарту чи ні.Варто відзначити, крім розгону повноцінної дискретної графіки, MSI Afterburner дозволяє виконувати невеликий розгін і мобільного графіки попереднього покоління.

Зміст:

  • 1 Чи варто розганяти відеокарту
  • 2 Коли розганяти не рекомендується
  • 3 Як правильно розганяти відеокарту
  • 4 Як розганяти відеокарти NVIDIA MSI Afterburner

чи варто розганяти відеокарту

Розгін або оверклокинг це безкоштовний спосіб підняти продуктивність ключових компонентів системи - процесора, відеокарти або оперативної пам'яті.Звичайно, для успішного розгону необхідно відповідне залізо і трохи знань. Чи варто розганяти відеокарту, повинен вирішувати користувач виходячи зі стану системи і набору комплектуючих.

Для любителів пограти, часто не вистачає потужностей відеокарти, відповідальної за обробку важкої графіки ігрових движків.Це виливається в низьку частоту зміни кадрів або FPS, смикання картинку і інші неприємні штуки. Правильний розгін відеокарти допоможе частково або навіть повністю їх подолати.

Важливо! Розгін - це робота якогось компонента за межами його штатних, заводських можливостей.Виробник не гарантує стабільного стану системи під розгоном. А також потрібно розуміти і враховувати: при розгоні зростають температури і енергоспоживання ПК. Таким чином, перед будь-яким втручанням в повільну, але стабільну систему, потрібно з'ясувати, а чи варто взагалі починати.

При розгоні відеокарти, в першу чергу необхідно з'ясувати що за звір встановлений всередині. Дуже просто все дізнатися допоможе безкоштовна програма TechPowerUp GPU-Z. Тут можна подивитися всі докладні характеристики. модель ( Name ), рік випуску ( Release date ), параметри графічного процесора ( GPU, Technology, GPU clock ) і пам'яті ( Memory type, Memory size, Bandwidth ).



Червоним виділені параметри, які потрібно оцінювати пізніше. При успішному розгоні, частоти ядра і пам'яті, а також пропускна здатність пам'яті повинні зрости. Саме збільшення цих параметрів дає приріст продуктивності, в іграх.

Коли розганяти не рекомендується

  • Чим старше - тим гірше - ніякі розгони не допоможуть старої відеокарти почати тягнути сучасні ігри.І чим більше часу пройшло з моменту її випуску, тим менше можна відчути ефекту. Справа в чому: застарілих технологіях, малому обсязі відеопам'яті, надмірної ненажерливості і виробленні ресурсу. Що при спробі розгону може легко привести до поломки.
  • Дешева відеокарта - порівняно дешеві відеокарти взагалі не призначені для важких ігор.Їх завдання - дозволити користувачеві переглядати відео, виконувати офісну роботу і серфить Інтернет. Для них розгін практично не допоможе, і навіть буде шкідливий, зважаючи на простій конструкції і повальної економії на компонентах плат і охолодженні.
  • Відкрите на ноутбуках - в будь-якому ноутбуці, навіть ігровому, все зроблено на догоду розміру та енергоефективності - тонкі корпусу, невеликі радіатори систем охолодження, щільна компонування на платі.При розгоні система виділяє додаткове тепло, з чим охолодження ноутбука часто не справляється і вимушено обмежує свою швидкодію.
  • Новачок в комп'ютерах - якщо Ви не сильно розбираєтеся в ПК, є великий шанс зменшити продуктивність Вашого комп'ютера.За фактом користувач повинен розуміти, що він робить і навіщо, усвідомлювати ризики і бути готовим до різних наслідків.

Як правильно розганяти відеокарту

Все що треба зробити для успішного розгону відеокарти - підняти частоту графічного процесора і відеопам'яті, за допомогою додатків драйверів або іншого софта.При цьому обов'язково потрібно стежити за температурою і стабільністю роботи зазначених компонентів.

Спершу слід з'ясувати поточний стан речей, тобто зрозуміти, наскільки стабільно працює відеокарта до розгону, які частоти і температури. Для цього зручно використовувати софт для стрес-тесту, наприклад, можна скористатися FurMark.Саме за допомогою поточної програми потрібно перевіряти відеокарту на комп'ютері до покупки.



В головному вікні нас зустрічає назву графічної карти (1) або карт (якщо у Вашому комп'ютері їх кілька, тестуватися буде перша по порядку). Воно повинно відповідати моделі, отриманої в утиліті GPU-Z.Для стрес-тесту рекомендується вибрати дозвіл (2), так само вирішення Вашого монітора. Після натискання кнопки GPU stress test (3) і GO проізойдётпереход в режим тестування, де відеокарта буде повністю завантажена.



З появою на екрані схожою картинки варто звернути увагу на дві секції з вкрай корисною інформацією про проходження тесту.Насамперед, необхідно дивитися на температури під навантаженням (2). Судячи з графіком, видно, як поступово карта досягла максимальної температури в 75 С і зупинилася на цьому рівні. Така температура цілком допустима і ніяких побоювань не викликає.

Увага! Якщо до розгону, температури відеокарти в цьому тесті більше 80С, то є ризик отримати перегрів і нестабільність після підвищення частот.Крім того, при підвищених температурах ризик поломки графічного процесора і пам'яті зростає, як і знос вентиляторів. А також якщо після запуску тесту, графік температури різко злітає більше 90С, тест необхідно відключати (клавіша ESC), так як є явні проблеми з системою охолодження.

Поява мерехтіння, служби активів, ліній, зміни кольорів або відключень дисплея і інших ненормальних ефектів, говорить про несправності відеокарти, навіть якщо в інших додатках або іграх все працює нормально. Розгін такої карти в будь-якому випадку протипоказаний категорично.

В секції (1) можна відстежити основні параметри тесту (дозвіл, рівень згладжування) і карти під навантаженням (частоти ядра, пам'яті (3) і швидкість вентилятора, час тесту і середня кількість кадрів в секунду (4) , яке карта може дати на поточних частотах. Саме середній FPS потрібен для порівняння продуктивності до і після розгону, тому необхідно запам'ятати або записати його.

Як розганяти відеокарти NVIDIA MSI Afterburner

Успішно подолавши всі кроки в підготовці до розгону, можна починати розгін по простому алгоритму. Користувачеві досить піднімати частоту ядра відеокарти. Після чого відразу ж перевіряти стабільність роботи розгону і температуру в FurMark.Однак, в залежності від виробника графічного чіпа, робити це слід по-різному.

Відеокарту від NVIDIA найзручніше розганяти за допомогою програми MSI Afterburner, від компанії MSI. Якщо карта від AMD, то крім MSI Afterburner, розгін можна здійснити через штатний компонент, встановлений з драйверами WattMan.



В головному вікні Afterburner нас цікавлять 3 основних параметри: Power Limit (1), Core Clock (2) і Memory Clock (3). Як видно на малюнку, частоти мають значення +0, а ліміт потужності 100%, що означає, картка не розігнана.

А також слід звернути увагу на параметр Fan Speed ​​ (4) , тобто швидкість обертання вентилятора відеокарти.Для легкого розгону варто залишити режим роботи Auto.

Перш за все, варто звільнити карту від обмежень споживання струму і потужності, пересунувши максимум вправо повзунок Power Limit . Тепер відеокарта не буде занижувати свої частоти для відповідності заявленої потужності.



Почати розгін можна, піднявши значення Core Clock на 60 МГц і натиснувши кнопку Apply в нижній частині вікна.Після чого варто запустити FurMark і перевірити результат. Дивитися потрібно на температуру, частоту ядра (частоту пам'яті, при її розгоні) і FPS, який повинен вирости. Переконавшись в стабільності роботи відеокарти, можна знову перейти до підняття частоти.

На позначці +120 МГц, піддослідна зависла на деякий час, навіть без навантаження.В такому випадку краще натиснути кнопку Reset і скинути всі значення за замовчуванням. Далі, варто зменшити частоту розгону до +90 МГц і перевірити стабільність. Після запуску FurMark ПК зависає на хвилину з чорним екраном, значить, розгін потрібно знижувати ще. На +65 маємо стабільну роботу на підвищених частотах.

Для початку повернемося до GPU-Z і перевіримо параметр GPU Clock , який виріс якраз на ті 60 МГц, доданих в програмі MSI Afterburner. Разом з частотою також піднялася швидкість пиксельного і текстурного заповнення, що підтверджує успіх. У FurMark можна також побачити збільшення продуктивності, оцінивши зрослі частоти GPU і середня кількість кадрів за секунду.

Висновок

На прикладі розгону графічної карти GeForce GTX 970 від NVIDIA вдалося досягти невеликого збільшення продуктивності. Разом після розблокування обмеження потужності і збільшення частоти на 65 МГц, тобто на 8,5% приріст FPS склав 8 кадрів, що дорівнює 7.5%. При цьому температура піднялася до 76С, що цілком нормально, зважаючи на легкого розгону, і не викликає підозр..

Поделитесь информацией

Share on FacebookTweet on TwitterPlus on Google+


EmoticonEmoticon