Канали обслуговування Windows Server 2019.

Поняття каналу обслуговування (servicing channel) прийшло в серверні операційні системи з Windows 10. На даний момент для серверних ОС Windows є два канали обслуговування - Long-Term Servicing Channel (LTSC) і Semi-Annual Channel (SAC).

Long-Term Servicing Channel

Спочатку канали обслуговування називалися гілками (branches), відповідно даний канал був відомий під назвою LTSB (Long-Term Servicing Branch) .Цей канал призначений для систем, яким найбільш важлива стабільність і є традиційним для Windows Server підходом до обслуговування:

• Випуск нової версії ОС відбувається кожні 2-3 роки;
• У поновлення не належать нові функції і можливості, тільки виправлення та оновлення системи безпеки;
• п'ять років основний і п'ять років розширеної підтримки.

Операційні системи в каналі LTSС орієнтовані на традиційні робочі навантаження (файлові сервера, сервера додатків, інфраструктурні ролі і т.п.). Поточною редакцією для каналу LTSC є Windows Server 2019. Випуски LTSC доступні всім користувачам, незалежно від застосовуваної моделі ліцензування.Установка системи можлива в режимі ядра (Server Core) і в режимі сервера з можливостями робочого столу (Server with Desktop Experience).

Semi-Annual Channel

Канал SAC призначений для тих, кому потрібно оперативно отримувати всі новітні можливості операційної системи:

• Нові випуски доступні ОС два рази в рік, навесні та восени;
• Для кожного випуску надається підтримка протягом 18 місяців, починаючи з дати випуску;
• Випуски Windows Server ідентифікуються по році і місяця випуску, наприклад випуск від 9-го місяця 2018 року позначається як Windows Server 1809.

Область застосування для SAC - це контейнери і віртуалізація додатків, де прискорений цикл оновлень приносить найбільшу користь. Поточною редакцією для каналу SAC є Windows Server 1809. Випуск SAC доступний учасникам програми Software Assurance, через Azure Marketplace, а також в рамках різних програм, наприклад Visual Studio Subscriptions.Установка можливо в режимі режимі ядра (Server Core), а також в якості контейнера (Nano Server).

Для більшої наочності ось табличка відмінностей, взята з сайту Microsoft.



Визначити поточний канал обслуговування можна за допомогою PowerShell, ось такою командою:

Get-ComputerInfo | fl WindowsProductName, WindowsVersion, WindowsInstallationType, OsServerLevel, OsVersion

Для каналу LTSC вона видасть такий результат,



а для SAC - такий.



Зверніть увагу, що назва продукту відрізняється, тобто по суті Windows Server 2019 версії 1809 і Windows Server 1809 - це дві різні операційних системи. Вони знаходяться в різних каналах обслуговування і inplace-upgrade між ними не підтримується. Для зміни каналу обслуговування потрібна повна переустановка ОС.

Більш детальну інформацію про канали обслуговування Windows Server можна знайти на сайті Microsoft.

.

Поделитесь информацией

Share on FacebookTweet on TwitterPlus on Google+


EmoticonEmoticon