Вибір програми для віддаленої підтримки або шукаємо заміну TeamViewer Частина 1.

 Для віддаленої підтримки користувачів я довгий час використовував TeamViewer. Програма відома, в представлення не потребує. Безкоштовна версія має деякі обмеження, але з ними цілком можна миритися. Однак останнім часом TeamViewer постійно видає повідомлення про комерційне використання програми і обмежує час з'єднання, що сильно ускладнює роботу.Боротися з цією проблемою складно, оскільки чіткі критерії визначення комерційного використання невідомі, а купувати ліцензію досить дорого. Тому я вирішив підібрати аналогічну програму, але без подібних проблем.


Вимоги до програми такі:

1.Простота і доступність. Найчастіше люди, яким потрібна допомога, не володіють високим технічним рівнем, тому програма повинна бути максимально простий у використанні. В ідеалі вона повинна мати можливість роботи без установки.
2. Можливість роботи через мережеві екрани.Віддалений комп'ютер може перебувати де завгодно, наприклад в закритій приватній мережі. Тому програма повинна вміти з'єднуватися, минаючи маршрутизатори, мережеві екрани та інші пристрої.
3. Наявність безкоштовної версії.

AnyDesk

Компанія AnyDesk заснована в 2014 році колишніми співробітниками TeamViewer.Основною фішкою AnyDesk є інноваційний відеокодек DeskRT, спеціально оптимізований для передачі графічного інтерфейсу операційних систем. Під час роботи DeskRT передає тільки змінилися ділянки екрану, що істотно заощаджує трафік і зменшує затримки. Це дозволяє комфортно працювати навіть з пропускною здатністю менше 100 кБ/с.

Ліцензування

Що стосується ліцензування, то AnyDesk допускається використовувати безкоштовно або протягом пробного періоду, або при некомерційному використанні. Критерії комерційного використання чітко не визначені, але, на відміну від TeamViewer я не разу не зіткнувся з обмеженнями і розривом зв'язку в процесі роботи.У ліцензійній угоді з приводу безкоштовного використання написано приблизно наступне:

AnyDesk надає своє програмне забезпечення для завантаження, без необхідності реєстрації, один примірник програми на одного клієнта. Після збереження завантаженого ПО клієнт може запустити його для підключення до комунікаційних серверів AnyDesk з метою використання за своїм прямим призначенням.

Програми для завантаження і його використання протягом невизначеного часу є безкоштовною. При цьому клієнт не має ніяких юридичних претензій до безкоштовного сервісу, а компанія AnyDesk не гарантує надання будь-якого конкретного обсягу послуг і залишає за собою право припинити надання послуг в будь-який час і без пояснення причин.

Швидкий запуск

При одноразовому підключенні AnyDesk не обов'язково встановлювати в систему, можна використовувати портативну версію. Для цього достатньо завантажити програму з офіційного сайту і запустити її.

Кожен запущений екземпляр AnyDesk має свою адресу. Для підключення до віддаленого комп'ютера треба в поле «Віддалене робоче місце» вказати його адресу і натиснути кнопку «Підключитися».



На віддаленому комп'ютері відкриється вікно з пропозицією прийняти підключення або відхилити його. Додатково можна обмежити права віддаленого користувача, наприклад заборонити блокування комп'ютера. Якщо віддалений користувач згоден з підключення, то він натискає кнопку «Прийняти»



і ми отримуємо доступ до його робочого столу.



При необхідності можна переключитися в режим передачі файлів. Тут ми можемо завантажувати файли на віддалений комп'ютер, завантажувати їх до себе і видаляти. Для дії з файлом \ папкою необхідно встати на нього курсором і вибрати потрібну дію. Режим Drag-And-Drop не підтримується, перетягнути файл мишкою не вийде.

Всі зроблені дії з файлами, як успішні так і невдалі, відображаються на панелі праворуч.



Установка

Якщо планується здійснювати регулярне підключення до віддаленого комп'ютера, то AnyDesk можна встановити. Для цього не потрібно окремий дистрибутив, запустити установку можна прямо з портативної версії програми.

Процедура установки вкрай проста і складається з однієї дії - натискання кнопки «Прийняти і встановити». При великому бажанні можна почитати ліцензійну угоду, але воно не дуже виразне і тільки англійською.

Що примітно, при установці AnyDesk не ставиться ніякого додаткового ПЗ типу браузерів, антивірусів та іншого непотрібного мотлоху.



Після установки пропонується зробити деякі налаштування. Але все настройки можна зробити пізніше, тому просто тиснемо велику червону кнопку «Почати».



В процесі установки AnyDesk встановлюється в системі в якості служби, яка запускається автоматично при старті комп'ютера.Відповідно для віддаленого підключення вже не потрібно вручну запускати програму, для підключення досить лише включити комп'ютер.



Налаштування

Після установки програму слід налаштувати програму. Налаштувань досить багато, тому розглянемо найбільш цікаві.



В розділі «Інтерфейс» можна змінити мову інтерфейсу. За замовчуванням в якості мови інтерфейсу вибирається мова системи. Російськомовний інтерфейс є, але переведений він кривовато, в повному обсязі.



Переходимо в розділ «Безпека» . Якщо ви хочете налаштувати постійний доступ до комп'ютера, то треба відзначити чекбокс «Дозволити неконтрольований доступ»



і вказати постійний пароль для підключення.



Після цього для підключення до віддаленого комп'ютера вже не потрібно підтвердження, досить ввести пароль. А якщо поставити галку «Входити автоматично», то пароль буде збережено і під час наступного з'єднання вводити його не буде потрібно.

Примітка. Для можливості збереження паролів необхідно, щоб стояла галка на пункті «Дозволити іншим пристроям зберігати токени авторизації на цьому комп'ютері».При необхідності всі збережені паролі можна очистити кнопкою «Видалити токени авторизації».



В розділі «Конфіденційність »можна додати програмі трохи індивідуальності - вказати для користувача псевдонім і додати аватарку.



В розділі« відображення »можна покрутити настройки зображення.Ці настройки безпосередньо впливають на швидкість роботи і при поганій якості зв'язку можна знизити якість для підвищення продуктивності.



Ну і в розділі «З'єднання» можна поміняти порт для підключення і вказати свій проксі-сервер.



Загальні враження і висновки

Плюси програми:

+ Відсутність блокувань і тимчасових обмежень.Я чесно намагався підключатися до різних комп'ютерів, в тому числі і серверів, відкривав відразу кілька сеансів, і ніякого повідомлення про комерційне використання не отримав.
+ Швидкість роботи в середньому вище, ніж у TeamViewer, тут розробники не збрехали.
+ Простота і зручність використання.
+ Можливість роботи у фоновому режимі (у вигляді служби).

Істотних мінусів немає, з дрібних:

- Не дуже якісна, на мій погляд, картинка. Втім, для віддаленої роботи це не особливо важливо.
- Можливість створити адресну книгу є тільки в платній версії.
- Неповний переклад інтерфейсу.Подекуди російські назви сусідять з англійськими. На роботу це не впливає, але виглядає не дуже.

За функціоналом і за зовнішнім виглядом AnyDesk сильно нагадує TeamViewer. Але AnyDesk трохи більш зручний, трохи швидший і, що важливо, більш лояльний до користувачів. Загалом, цілком гідна програма, рекомендую.

AeroAdmin

Ще одна програма для віддаленого управління, тепер від вітчизняного виробника. Що цікаво, я ніде не знайшов більш-менш виразної інформації про компанії AeroAdmin, немає навіть адреси. Втім, судячи з історії версій, компанія на ринку ПЗ не перший рік. На момент написання статті доступна версія 4.6 від 12 липня 2019 року.

В якості основного переваги AeroAdmin заявлений невеликий розмір і простота використання, а також безпеку, оскільки всі з'єднання шифруються гібридним алгоритмом AES + RSA.

Ліцензування

Програма AeroAdmin безкоштовна як для приватного, так і для комерційного використання.Ліцензійна угода, викладене на сайті, вкрай лаконічно, нічого зайвого - встановлювати і використовувати можна, модифікувати не можна.

У безкоштовної версії є ряд серйозних функціональних обмежень. Так час використання програми обмежена 17 годинами на місяць, а кількість віддалених партнерів (по ID) за той же місяць не повинно перевищувати 20.Ці обмеження діють на момент написання статті і в будь-який момент можуть бути змінені розробником без повідомлення користувачів.

Швидкий запуск

AeroAdmin не вимагає установки, досить завантажити її з офіційного сайту і запустити. Інтерфейс простий і інтуїтивно зрозумілий, хоча і не відрізняється оригінальністю.

Кожен екземпляр програми отримує унікальний ідентифікатор (ID). Для підключення до віддаленого комп'ютера треба вказати його ID, вибрати режим підключення і натиснути кнопку «Підключитися».



Після цього на віддаленому комп'ютері користувач отримає повідомлення про спроби встановити з'єднання.Для отримання доступу потрібно відзначити чекбокс «Дозволити підключення до цього комп'ютера» і натиснути кнопку «Прийняти». Додатково можна обмежити дозволу для підключення, наприклад заборонити обмін файлами або взагалі розв'язати лише перегляд.



При підключенні до віддаленого робочого столу можна відзначити хорошу швидкість роботи, а також непогану картинку.За допомогою кнопок, які знаходяться на верхній панелі, можна зробити ряд стандартних дій, наприклад заблокувати або перезавантажити комп'ютер, викликати панель управління (стару) і відкрити оснастку Служби. Також є кнопки для зняття скріншота і запису екрану.

При бажанні можна перейти в повноекранний режим або використовувати масштабування.До речі, масштабування включено за замовчуванням, а при натисканні на кнопку масштабування воно (масштабування) відключається. Трохи дивний підхід, на мій погляд.



При спробі відкрити файловий менеджер вас чекатиме розчарування, оскільки в безкоштовній версії він недоступний.Це обмеження робить неможливим обмін файлами з віддаленої системою, адже буфер обміну працює тільки для тексту, файли з його допомогою перенести не вдасться.



Налаштування

Настройок у програми, скажімо прямо, небагато. В основних налаштуваннях можна вказати шляхи до програми і її робочій папці, а також змінити параметри підключення.



На вкладці «Зображення» знаходяться основні настройки, які відповідають за швидкість роботи і якість переданої картинки. При поганій зв'язку можна їх підкрутити для збільшення швидкості.



Налаштування запису розташовані на вкладці «Запис екрану ».Зверніть увагу, що для запису AeroAdmin використовує фреймворк FFmpeg, який не входить до складу програми. Його треба завантажити окремо, після чого прописати в налаштуваннях шлях до виконуваного файлу.



Установка

Процедури установки як такої у AeroAdmin немає, але є можливість запуску у вигляді служби.Для цього треба в меню програми відкрити розділ «Підключення», вибрати пункт «Сервіс» і перезапустити програму. Після перезапуску напроти пункту «Сервіс» з'явиться знак точки,



а в службах - нова служба AeroadminService .



При необхідності можна налаштувати постійне підключення, без підтвердження.Для цього треба в меню «Підключення» вибрати пункт «Права доступу» і додати новий запис для ID, з якого буде проводитися підключення.



Додатково можна відредагувати права доступу для цього підключення.



після створення запису вже не потрібно підтвердження віддаленого користувача, треба тільки ввести пароль.На жаль, зберегти пароль не можна.



Небажані ID можна помістити в чорний список. Для цього треба створити для нього запис, після чого відібрати всі права. Після цього всі спроби підключення від цього ID будуть автоматично відхилятися.



Те ж саме відбувається, якщо при запиті підключення відзначити чекбокс «Додати до чорного списку» і натиснути на кнопку «Відхилити».



Книга контактів

Одним з приємних моментів є можливість використання книги контактів. За замовчуванням в безкоштовній версії її немає, але при бажанні можна отримати до неї доступ. Для цього треба всього лише поставити лайк на сторінці програми в Фейсбуці.



Після цього ліцензія змінюється на Free + і з'являється доступ до контактів.



Контакти можна об'єднувати за групами, додавати до них опис та іншу інформацію.



Подключаться можна прямо з книги контактів, по подвійному кліку.Дуже зручно.



Загальні враження і висновки

Плюси програми:

+ Офіційна можливість використання в комерційних цілях.
+ Простота і доступність.
+ можливість запуску у вигляді служби.
+ Книга контактів.

Мінусів не багато, але вони серйозні:

- Обмеження за часом і на кількість віддалених партнерів в місяць.
- Недоступність файлового менеджера.
- Неможливість збереження пароля.
- Невиразне управління, корявий інтерфейс.

Я не заміряв час, що витрачається на віддалені підключення, але впевнений, що перевищити ліміт в 17 годин за місяць не так вже й складно. Та й відсутність файлового менеджера не робить програму більш привабливим.Тому, на мій погляд, з за своїх обмежень безкоштовна версія AeroAdmin для постійної роботи непридатна, але цілком підійде для разових завдань.

.

Поделитесь информацией

Share on FacebookTweet on TwitterPlus on Google+


EmoticonEmoticon