Батьківський контроль в Windows 7.

Чи варто обмежувати спілкування дитини з комп'ютером? Це питання постає перед багатьма батьками, і кожен вирішує його для себе сам. Я не буду описувати всі ті можливі проблеми, які може принести безконтрольне сидіння дитини за комп'ютером, а краще розповім, як їх можна уникнути.


У цій статті ми розглянемо технічну сторону питання, а саме - як налаштувати батьківський контроль на комп'ютері, використовуючи вбудовані засоби операційної системи Windows 7.

Примітка. Засоби для забезпечення батьківського контролю входять до складу операційних систем Windows починаючи з Vista.Якщо у вас більш рання версія ОС, то доведеться скористатися програмами сторонніх виробників. Засоби для обмеження доступу до додатків, ігор і сайтам є в багатьох комплексних додатках для забезпечення безпеки, наприклад в Norton Internet Security і Kaspersky Internet Security.

Компонент Windows, що відповідає за настройки батьківського контролю, називається «Батьківський контроль». Щоб потрапити на сторінку його налаштувань, досить в меню Пуск набрати в рядку пошуку фразу батьківський контроль (або parental control) і натиснути Пуск.



Отже, перед нами сторінка налаштування батьківського контролю.І перше, що нам потрібно зробити - це завести для дитини новий обліковий запис. Зробити це можна прямо тут, клацнувши по пункту «Створити новий обліковий запис»



Тут просто вводимо бажане ім'я користувача і тиснемо кнопку «Створити обліковий запис». За замовчуванням обліковий запис створюється без пароля, але можна відзначити галочкою пункт «Користувач повинен задати пароль при наступному вході в систему», тоді при першій спробі увійти в комп'ютер система зажадає задати пароль.



До речі, якщо вже мова зайшла про пароль, то варто мати на увазі, що обліковий запис батька в обов'язковому порядку повинна бути захищена паролем, інакше всі наші зусилля не матимуть сенсу. Тому, побачите подібне попередження, клацніть на ньому і задайте пароль.



Майте на увазі, що діти можуть проявити чудеса винахідливості, коли справа стосується обходу заборон, тому пароль повинен бути досить складним. Також дуже корисно періодично його змінювати (подібний підхід часто використовується в корпоративних мережах для підвищення безпеки).

Тепер нам потрібно налаштувати обмеження. Для цього вибираємо створення нами обліковий запис і клацніть по ній мишкою



Ми потрапляємо в налаштування обраного користувача . Тут ми можемо влючая або вимкнути для нього батьківський контроль, а також налаштувати налаштувати деякі обмеження.



І перше, що ми обмежимо, це час перебування дитини за комп'ютером. Наприклад, дозволимо йому 2 години на робочі дні і 4 години на вихідні проводити біля комп'ютера.



тепер, якщо дитина захоче «попрацювати понаднормово», то при спробі увійти в систему йому буде видано ось таке попередження:



Наступним пунктом налаштуємо обмеження для ігор.Ігри згруповані за типами відповідно до рейтингу, також можна дозволити або заборонити гри, які не підходять ні під одну категорію.



Тут же можемо поставити обмеження більш детально, за типами вмісту. Наприклад, заборонимо гри, що містять сцени насильства



На цю настройку не варто покладати великих надій, рейтинг ESRB, за яким вони вибираються, містить тільки англомовні гри.Також не відслідковуються on-line ігри, що запускаються в браузері. Однак ми можемо вручну задати обмеження на ігри, які встановлені на комп'ютері.



Тепер налаштуємо програми, які нашій дитині буде дозволено запускати на комп'ютері. Зверніть увагу, що відзначати потрібно ті програми, які ми забороняємо.Якщо якийсь програми немає в списку, можна додати її вручну. Для цього клацаємо по кнопці «Обзор» і знаходимо папку з встановленою програмою.



Все, налаштування закінчилися. Дивимося на результати наших праць.



Ми обмежили час перебування дитини за комп'ютером і склали перелік ігор і додатків, які він може запускати.

Як ви швидше за все помітили, в даному списку відсутні обмеження, пов'язані з Інтернет. Справа в тому, що функції контролю Інтернету не входять до складу Windows 7, а передані безкоштовному програмному забезпеченню «Безпека» з пакету Windows Live. Про його налаштування ми поговоримо в наступній статті..

Поделитесь информацией

Share on FacebookTweet on TwitterPlus on Google+


EmoticonEmoticon