Перше знайомство з Windows 10.

На початку жовтня Microsoft випустила попередню версію нової операційної системи з несподіваним 🙂 назвою Windows 10 Technical Preview. Втім, назва системи не так вже й важливо. Набагато цікавіше подивитися на ті нові можливості, які в ній представлені.

Меню Пуск

З приводу відсутності в Windows 8 меню Пуск не висловився тільки ледачий, і Microsoft, хоч і не відразу, але все таки здалася під натиском громадської думки.В результаті в Windows 10 повернуто повноцінне меню Пуск.

Виглядає воно трохи незвично і вдає із себе поєднання класичного меню і живих плиток. Плитки налаштовуються практично так само, як і на стартовому екрані вісімки. Можна відключати вміст, змінювати розмір плиток, пересувати і групувати їх в будь-якому зручному порядку, видаляти непотрібні плитки



або додавати потрібні.



Для налаштування меню Пуск можна скористатися контекстним меню панелі задач, що відкривається після натискання правою клавішею миші на панелі завдань. На вкладці «Start Menu» можна відкрити список елементів і вибрати ті елементи, які будуть відображатися в меню Пуск.А зняття галки з пункту «Use the Start menu instead of the Start screen» відключає меню Пуск



і повертає стартовий екран, який буде відкриватися при натисканні кнопки Пуск. Тобто тепер у користувача є головне - можливість вибору.



Віртуальні робочі столи

Ще одне глобальне нововведення в Windows 10 - це віртуальні робочі столи.Треба зауважити, що подібний функціонал вже давно є в операційних системах Linux і MacOS, а ось тепер з'явився і в Windows. Якщо ви працюєте з великою кількістю програм одночасно, віртуальні робочі столи допоможуть упорядкувати їх і більш грамотно організувати свій робочий простір.

Функція віртуальних робочих столів в Windows 10 називається «Task View» і представлена ​​непоказною іконкою на панелі завдань. При першому натисканні на неї пропонується додати робочий стіл «Add a desktop».



Переміщатися між віртуальними столами можна або в інтерфейсі «Task View», або за допомогою комбінації клавіш Win + Tab.При переміщенні на екрані показуються мініатюри додатків, запущені на кожному віртуальному столі. Дуже зручно і можна відразу перейти до потрібного додатка.



Міняти місцями робочі столи між собою не можна, можна тільки закрити і знову відкрити. При закритті столу, на якому є запущені програми, всі вони будуть переміщені на сусідній стіл, як правило знаходиться зліва.Втім, якщо закривається стіл є крайнім зліва, то додатки перемістяться на найближчий правий.

Самі додатки можна переміщати між столами вручну. Для цього треба натиснути правою клавішею миші на його мініатюрі і в меню вибрати стіл, на який треба перенести додаток.



Віконний режим для Modern-додатків

Якщо пам'ятаєте, то спочатку Modern-додатки (додатки з Windows Store) відкривалися кожне в окремому вікні, а для поєднання декількох додатків між собою і з робочим столом використовувалася функція Snap. У Windows 8 вона дозволяла фіксовано розділити екран на дві частини в пропорції 30 \ 70.У Windows 8.1 з'явилася можливість поділити екран на кілька частин і вільніше управляти їх розміром.

І нарешті в Windows 10 введено нормальний віконний режим для modern-додатків. Тепер ці програми можна відкривати на робочому столі в окремих вікнах, які можна вільно переміщувати по екрану, змінювати їх розмір, розгортати, згортати і закривати як звичайні десктопні програми.



Ну мабуть, для першого знайомства вистачить. Тим більше, що Windows 10 Technical Preview - це лише попередня версія операційної системи, призначена в основному для розробників та IT-фахівців. В остаточному варіанті, який повинен вийти орієнтовно в середині 2015 року, все може кардинально змінитися.

І до речі, у вас є можливість взяти участь в розробці. Для цього достатньо завантажити Windows 10 Technical Preview, зареєструватися для участі в програмі Windows Insider Preview Program і взяти участь в тестуванні нової системи.

.

Поделитесь информацией

Share on FacebookTweet on TwitterPlus on Google+


EmoticonEmoticon