Вибір програми для віддаленої підтримки або шукаємо заміну TeamViewer Частина 2.

 Продовжуємо пошуки програми для віддаленої підтримки, розпочаті в попередній статті. Сьогодні стаття буде присвячена лише однієї, але дуже цікаву програму. Отже, вашій увазі пропонується


LiteManager

LiteManager - програма для віддаленого управління комп'ютером, розроблена російською компанією LiteManager.Програма має досить довгу історію і є офіційним продовженням закритого нині проекту Remote Office Manager від компанії Aledensoft.

Програма багатофункціональна, в список функцій входять:

• Управління і перегляд віддаленого робочого столу;
• Файловий менеджер;
• Диспетчер завдань;
• Управління харчуванням;
• Текстовий та аудіо-відео чат;
• Управління комп'ютером через командний рядок;
• Диспетчер пристроїв;
• Запис екрану за розкладом;
• Карта мережі;
• Дистанційна установка і оновлення;
• Вбудований пошук комп'ютерів в мережі;
• Редактор реєстру .

Ліцензування

Безкоштовна версія LiteManager офіційно може використовуватися як в особистих, так і в комерційних цілях. Кількість одночасно підключених комп'ютерів для безкоштовної версії - не більше 30. Обмежень по швидкості і тривалості підключення немає. У порівнянні з комерційною версією є деякі обмеження в функціоналі (недоступний диспетчер пристроїв, з'єднання по протоколу RDP, запис за розкладом і деякі інші, редактор реєстру доступний тільки для перегляду).

Швидкий запуск

На відміну від розглянутих раніше програм, LiteManager складається з двох основних частин - серверної і клієнтської. Кожна частина, в свою чергу, доступна як у вигляді повноцінного дистрибутива, так і в портативному вигляді, що не вимагає установки.

Для швидкої підтримки користувачів у LiteManager є спеціальний режим QuickSupport.Для його використання досить просто завантажити портативний варіант програми і запустити її.

На віддаленому комп'ютері, до якого будемо підключатися, запускаємо серверну частину ROMServer.exe.



Потім повідомляємо віддаленого помічника свій ID і пароль. З метою безпеки можна додатково задати PIN.



А на комп'ютері, з якого будемо підключатися, запускаємо клієнтську програму ROMViewer.exe. Для підключення тиснемо на великий зелений хрестик 🙂, у вікні вибираємо підключення по ID і вводимо отриманий ID.



Потім вказуємо пароль і тиснемо ОК.



Після перевірки введених даних відбувається підключення. Що цікаво, після підключення віддалений комп'ютер з'являється у вікні програми в статусі Онлайн, але автоматичного переходу до віддаленого робочого столу не відбувається. Для його відкриття треба вибрати підключений комп'ютер і двічі клікнути по ньому.



Після чого відкриється робочий стіл віддаленого комп'ютера.



Якщо ж просто навести курсор на приєднаному комп'ютері, то спливе віконце швидкого перегляду.



Для перемикання в режим обміну файлами в меню натискаємо значок блискавки і вибираємо потрібний режим.



Обмін файлами здійснюється за протоколом FTP. Файловий менеджер дуже зручний, підтримується режим Drag & Drop. Всі дії з файлами відображаються як на клієнті, так і на сервері, в будь-який момент можна подивитися що відбувається.



Установка

Портативна версія володіє непоганим функціоналом, але якщо ви плануєте постійно підключатися до віддаленого комп'ютера, то має сенсу встановити на ньому повну версію сервера.Для цього завантажуємо програму установки і запускаємо його.

Примітка. Інсталятор чомусь тільки англомовний. Я пробував завантажувати дистрибутив з різних комп'ютерів з різними мовами, результат один. Хоча можливо я просто робив щось не так 🙂



Установка нескладна - погоджуємося з ліцензійною угодою,



і вибираємо папку для установки.



Потім підтверджуємо створення виключення для програми в фаєрвол



і запускаємо процес установки.



В процесі установки буде потрібно задати постійний пароль для підключення до комп'ютера і дозволити підключення по ID.



На цьому установка завершена.



Тепер за роботу програми відповідає спеціальний сервіс ROMService. Режим запуску оп замовчуванням у нього автоматичний, але відразу після установки він зупинений.



Налаштування

Для управління сервісом LiteManager в меню Пуск додаються кілька нових пунктів, за допомогою яких можна зупинити або запустити сервіс, а також відкрити меню з налаштуваннями.



Настройок у сервера величезна кількість, розглянемо деякі найбільш важливі.



насамперед відкриємо настройки безпеки. Тут можна вибрати один з декількох способів авторизації. Найпростіший спосіб, який використовується за умовчанням - це просто пароль, один для всіх.



Якщо натиснути на кнопку «Дозволи LM», то можна створити одного або декількох користувачів, кожного зі своїм ім'ям і паролем. Більш того, для кожного користувача можна обмежити доступні дії, наприклад дати дозвіл тільки на перегляд або на обмін файлами.



А якщо вибрати пункт «Система безпеки WinNT», то для авторизації можна використовувати вбудовані локальні або доменні облікові записи користувачів або груп. Для кожної групи також можна задавати окремі дозволи. Цей варіант може бути зручний при використанні LiteManager в корпоративних мережах, в доменній середовищі.



На вкладці «Аутентифікація» можна вибрати алгоритм шифрування. За замовчуванням використовується максимально можливий рівень безпеки, і знижувати його без крайньої необхідності не варто. Тут же можна обмежити період часу, в яке дозволено віддалене підключення.



На вкладці IP-фільтр можна створити білий або чорний список, тобто дозволити \ заборонити підключення тільки з певних IP-адрес.



І на вкладці «Режими» можна обмежити дозволу для всіх віддалених підключень.



Пункт меню «Налаштування» відкриває вікно параметрів програми.Тут можна змінити зовнішній вигляд і основні настройки програми, такі як налаштування мережі, якість зображення, логирование, запис екрану і багато іншого.



Ще один пункт, в який варто заглянути, це «З'єднання по ID».



За кнопці «налаштування» відкриваються деякі цікаві настройки підключення.Тут можна налаштувати авто-підключення та задати тимчасову затримку, а також вибрати NoIP сервер для підключення. До речі, при необхідності можна не використовувати публічний NoIP сервер, а підняти свій власний і підключатися через нього.



Також можна погратися з ID, наприклад задати його довжину, префікс та інші опції.Можна навіть використовувати ім'я комп'ютера як ID, правда в цьому випадку треба буде стежити за його унікальністю.



Ще одна корисна опція - це можливість захистити налаштування сервера від зміни за допомогою пароля.



Після старту сервера в системному треї з'являється значок програми.Клікнувши по ньому правою клавішею можна подивитися інформацію про підключення і поточні настройки, відкрити чат або зупинити сервер.



Тепер перейдемо до клієнтської частини, вона ж LiteManager Viewer. Процедура установки описувати не буду, вона практично ідентична установці сервера, без необхідності настройки безпеки.Але, на відміну від серверної частини, установка клієнта не дає будь-якого видимого переваги в порівнянні з портативною версією, функціонал залишається практично без змін.

Основні можливості програми зосереджені в меню «Інструменти». Тут можна переглянути поточні з'єднання, переглянути логи, відкрити адресну книгу і багато іншого.

Примітка. На жаль, адресні книги в безкоштовній версії недоступні. Дізнаєшся про це тільки при спробі скористатися адресною книгою, оскільки відповідний пункт меню активний. Це звичайно не найбільший недолік, але загальне враження псує.



Плавно переходимо до пункту «Налаштування програми ».Тут можна налаштувати зовнішній вигляд і угруповання підключень.



В додаткових налаштуваннях можна задати інтервал автоматичного підключення до віддаленого комп'ютера (Автологін).



Окремо варто звернути увагу на таку функцію як зворотне з'єднання.Принцип зворотного з'єднання полягає в тому, що, якщо з якихось причин клієнт не може підключитися до сервера, сервер сам може підключитися до клієнта по його IP адресою. За замовчуванням Litemanager не встановлює і не дозволяє зворотних з'єднань і даний механізм потрібно примусово активувати.



Ще один розділ налаштувань, про які варто згадати, це налаштування з'єднання за замовчуванням. У них можна задати логін і пароль, з якими ви за замовчуванням будете підключатися до всіх віддалених комп'ютерів.



Або настройки продуктивності, що впливають на якість і швидкість роботи.



Налаштування програми лежать окремо, в папці C: \ ProgramData \ LiteManager Files у вигляді звичайного XML-файла. Там же знаходяться збережені паролі, хоча і в зашифрованому вигляді. І якщо до вашого комп'ютера має доступ хто небудь ще, то має сенс захистити настройки паролем і зашифрувати файл підключень.



Настройок ще залишилося море, ну а ми на цьому зупинимося. Для загального враження мабуть вистачить, тому перейдемо до висновків.

Загальні враження і висновки

Плюси програми:

+ Офіційна можливість використання в комерційних цілях.
+ Можливість одночасного управління до 30 комп'ютерів.
+ Зручний і функціональний файловий менеджер.
+ Карта мережі.
+ Безпека.
+ Величезна кількість варіантів налаштувань.

Ну і трохи мінусів, без них ніяк:

- Складність. Для середнього користувача розібратися у всіх настойках програми буде важкувато.
- Відсутність адресної книги.Втім як і у всіх інших, в безкоштовної версії.

В цілому мені LiteManager сподобався. Він підходить під всі мої критерії і володіє чудовим функціоналом. Велика кількість налаштувань особисто для мене плюс, хоча це і ускладнює використання програми. На мій погляд, LiteManager більше заточений для роботи в корпоративних мережах, де його багатий функціонал може бути використаний в повній мірі.Але і для разових завдань він цілком підходить. Знову ж, вітчизняний продукт. Коротше, рекомендую, відмінна програма

Поделитесь информацией

Share on FacebookTweet on TwitterPlus on Google+


EmoticonEmoticon