Інструменти для редагування реєстру.

Для роботи з реєстром Windows існує багато різних програм, однак я вважаю за краще користуватися утилітами для редагування реєстру, вбудованими в операційну систему. Всього їх дві - редактор реєстру Regedit і утиліта командного рядка reg.exe. Познайомимося ближче з їх можливостями.

Редактор реєстру Regedit

Запускається Regedit наступним чином: в меню Пуск - Виконати (або клавіші Win + R) набираємо regedit і тиснемо ОК



Інтерфейс Regedit схожий на провідник Windows: зліва показана структура реєстру у вигляді дерева, а праворуч параметри і їх значення. У рядку стану відображається вибраний розділ.



В Regedit є багато команд для маніпуляцій з об'єктами реєстру (розділами і параметрами). Перше, що ми можемо зробити з його допомогою - це створення нового розділу або параметра. До речі, створення об'єктів - найменш небезпечна операція з реєстром. Пункти, які не несуть функції, просто ігноруються системою.

При створенні нових об'єктів реєстру є 2 обмеження:

  • Не можна створювати розділи безпосередньо під коренем розділів HKLM і HKU, там можуть знаходитися тільки розділи вищого рівня, що є аліасами (посиланнями).
  • На кожному рівні ієрархічної структури реєстру всі підрозділи повинні мати унікальні імена.
  • Для створення нового об'єкта спочатку потрібно вибрати батьківський розділ. Потім з контекстного меню або з меню Редагувати застосовуємо команду Створити і задаємо тип об'єкту



    Новий об'єкт отримує тимчасове ім'я, яке можна змінити відразу або з вікна редагування.



    Щоб змінити значення параметра потрібно виділити об'єкт і вибрати в меню команду Змінити, або просто двічі клацнути на ньому мишкою. При редагуванні параметрів реєстру зміні варто звернути увагу на його тип і перевірити, яка система обчислення використовується (десяткова, двійкова або шестнадцатеричная).Детальніше про типи даних реєстру я писав у попередній статті.



    Операція, зворотна створення - видалення. Можна видалити будь-який розділ реєстру за винятком кореневих, і будь-який параметр крім Default (за замовчуванням), який є основним значенням. Для видалення досить натиснути правою кнопкою миші на об'єкті і вибрати пункт Видалити.Regedit попросить підтвердити видалення, але в підтвердженні не вказано, який саме об'єкт буде віддалятися.



    Тому , перш ніж підтвердити видалення, перевіряємо що саме виділено на екрані. При операціях з реєстром треба пам'ятати про те, що в Regedit немає команди Скасувати і всі зміни застосовуються негайно.

    Якщо вам потрібно знайти певний ключ або розділ реєстру, то можна скористатися пошуком.



    Запускається він сполучення клавіш CTRL + F або через меню Правка, а поновлюється клавішею F3 (при поновленні пошуку шукається таке положення шуканої рядка).

    Одна з чудових здібностей Regedit - можливість експортувати і імпортувати дані реєстру в файл. Ці операції можуть виконуватися як для будь-якого розділу так і для всього реєстру цілком. Щоб зробити експорт реєстру йдемо в меню Файл - Експорт



    У вікні вибираємо, яку частину реєстру (або весь реєстр) експортуємо, а також тип файлу



    За замовчуванням експорт виробляється в файл з розширенням.reg (reg-файл).



    Особливістю reg-файлів є те, що вони асоціюються з реєстром і при подвійному натисканні мишкою на reg-файл відбувається автоматичне перенесення інформації з файлу до реєстру (злиття, merge).



    Reg -файли використовуються для імпорту налаштувань з одного комп'ютера на інший (або кілька).А якщо набрати в командному рядку regedit/s, то запиту на підтвердження не буде, що дуже зручно для застосування в різних сценаріях автоматичної установки.

    За допомогою Regedit можна редагувати файли реєстру. Для цього в меню Файл вибираємо пункт Завантажити кущ і вибираємо файл куща реєстру (в прикладі я взяв файл SYSTEM іншого комп'ютера).



    Потім даємо йому оригінальну назву



    І ось, у нас з'являється новий розділ реєстру, який можна редагувати



    Зробивши необхідні зміни, вивантажуємо розділ назад в файл



    Цю можливість можна використовувати для відновлення пошкодженого реєстру іншого комп'ютера.Виправлений файл куща реєстру можна просто скопіювати в його початкове місце розташування, навіть не завантажуючи операційну систему.

    Також ми можемо редагувати віддалений реєстр безпосередньо, підключившись до нього по мережі. Для цього в меню Файл вибираємо пункт Підключити мережевий реєстр, потім вибираємо віддалений комп'ютер



    Для успішного підключення має дотримуватися 2 умови:

  • Потрібно володіти адміністративними повноваженнями на віддаленому комп'ютері.
  • У налаштуваннях безпеки повинно бути дозволено віддалене редагування реєстру.
  • В віддаленому реєстрі відображаються тільки 2 основні розділи HKLM і HKU, так як інші розділи є їх аліасами



    Точно так же, як і на локальному комп'ютері, всі зміни в реєстрі застосовуються негайно, так що слід бути обережним і попередньо зробити резервну копію віддаленого реєстру.

    Перед закриттям Regedit НЕ забаваем обов'язково відключити віддалений реєстр



    Право на редагування реєстру за замовчуванням мають тільки члени групи адміністраторів. Однак це обмеження можна змінити. Для цього вибираємо потрібну гілку реєстру, і стоячи на ній в меню Правка вибираємо пункт Дозволи



    У вікні тиснемо Додати і вибираємо користувачів , яким дозволено редагувати реєстр.

    Утиліта командного рядка REG.EXE

    Утиліту Reg.exe можна використовувати в якості альтернативи Regedit. Запускається вона з командного рядка з різними командами



    Для редагування реєстру (локального або віддаленого) використовуються наступні команди:

    • REG QUERY - показує значення розділів і ключів реєстру
    • REG ADD - додає новий розділ або ключ до реєстру
    • REG DELETE - видаляє розділ або ключ з реєстру
    • REG COPY - копіює розділ або ключ реєстру з одного розділу в інший

    Як видно, редагувати значення ключів реєстру за допомогою reg.exe не вийти.

    Можна зробити імпорт-експорт реєстру за допомогою команд:

    • REG SAVE - зберігає розділ реєстру в файл куща реєстру
    • REG RESTORE - відновлює розділ реєстру з файлу куща реєстру
    • REG EXPORT - експорт розділів або параметрів реєстру в reg-файл
    • REG IMPORT - імпорт розділів або параметрів реєстру з reg- файлу

    Також можемо підключити файл реєстру (аналог опції Завантажити кущ) за допомогою:

    • REG LOAD - завантажує розділ реєстру з файлу
    • REG UNLOAD - вивантажує розділ реєстру в файл

    Ну і цікава можливість, якої немає в Regedit - порівняння двох розділів реєстру:

    • REG COMPARE - порівнює розділи і значення параметрів реєстру

    Для отримання докладної довідки про тій чи іншій команді вводимо ім'я команди з ключем /?



    Чесно кажучи, я не часто використовую REG.EXE для внесення змін до реєстру, однак з його допомогою дуже зручно робити резервну копію реєстру. Наприклад, створюємо за допомогою команди REG SAVE HKLM \ SYSTEM c: \ backup \ system резервну копію розділу HKLM \ SYSTEM. Потім, при пошкодженні реєстру досить просто скопіювати отриманий файл system в його у вихідне місце розташування C: \ WINDOWS \ system32 \ config \.Для цього можна навіть не завантажувати ОС.

    .

    Поделитесь информацией

    Share on FacebookTweet on TwitterPlus on Google+


    EmoticonEmoticon